Nieuws

Wijkracht en Rode Kruis Twente delen ontbijttassen uit aan kinderen in Hengelo

Vandaag werden ontbijttassen uitgedeeld aan kinderen van 4-12 jaar uit gezinnen in Hengelo waar sprake is van voedselnood. Voor dit project sloegen Wijkracht en Rode Kruis Twente de handen ineen. Op dit moment is het project gestart op kleine schaal; tientallen kinderen kregen een ontbijttas. Intussen wordt verder gewerkt aan een inventarisatie zodat helder wordt hoeveel kinderen in Hengelo deze hulp nodig hebben. Ook zoekt het Rode Kruis samenwerking met lokale partijen om meer financiële middelen beschikbaar te krijgen.

De dag beginnen met een ontbijt. Dat is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend dat je er nauwelijks bij stilstaat. Er is echter een groeiende groep voor wie het -mede vanwege inflatie en stijgende vaste lasten- een dagelijks gevecht is om een ontbijt op tafel te kunnen zetten. Ook in Hengelo zijn er kinderen die regelmatig met een lege maag naar school gaan. Vandaar de samenwerking tussen Wijkracht en Rode Kruis Twente om deze kinderen te helpen.

Bijdragen aan ontwikkeling van kinderen en bewustwording creëren

Projectleider Estelle Kosterink levert expertise, zorgt voor de inkoop en zet Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers in. “Hier staat het Rode Kruis voor: kwetsbare mensen helpen in nood. Een goed en gezond ontbijt is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het draagt bij aan betere leerprestaties. Daarnaast creëren we met dit project bewustwording rondom het belang van een gezond ontbijt en kijken we naar vervolghulp.”

Steuntje in de rug

De ontbijttassen hebben een waarde van €10 en bevatten voor een week ontbijt voor 1 kind. Ze worden uitgedeeld aan gezinnen waarvan de kinderen in voedselnood verkeren. Ellen Wolkorte, schooldirecteur van Anninkschool, is blij met dat al haar leerlingen een ontbijt kunnen hebben. ‘Geen ontbijt kunnen geven geeft bij de ouders stress, want je wilt het beste voor je kind. Het is zo fijn dat een kind met voldoende energie aan een dag kunnen beginnen.’  

Er heerst nog veel schaamte over armoede, merkt ook Ellen. ‘Kinderen in de klas zeggen niet zo snel dat ze geen ontbijt meehebben of vinden het zelfs al “normaal” dat ze niets bij hun hebben. Via een Sint/Kerstactie afgelopen jaar hadden wij contact gekregen met ouders die met moeite rondkomen. Hen hebben we benaderd en zo kunnen we nu deze kinderen een ontbijttas aanbieden. Wij hopen natuurlijk dat dit het begin is om een grotere groep kinderen in armoede met een ontbijttas te kunnen helpen in een belangrijke behoefte,’ besluit Ellen Wolkorte.

Mijn vraag of opmerking...