Nieuws

Wethouder Van Wakeren neemt deel aan activiteiten tegen eenzaamheid

|   Wijkracht Hengelo

Bij de opening van de wensboom vorig jaar december wenste wethouder Bas van Wakeren dat inwoners uit Hengelo die zich eenzaam voelen de stap kunnen zetten om deel te nemen aan activiteiten die Wijkracht organiseert. Dit om eenzaamheid tegen te gaan.

Hij wilde daarvoor zelf een dagdeel meedoen bij een aantal activiteiten. Afgelopen week was het zover. De wethouder werd verwelkomd in de Huiskamer van Wijkracht in het Kulturhus Hasselo. Dit is een van de drie centrale plekken (Wijkhuyzen) in Hengelo die Wijkracht inricht en waar verschillende activiteiten plaatsvinden. De wethouder ging in gesprek met deelnemers van een van de AVEM groepen, deed actief mee met de zitdans groep en sprak met ouderen en bezoekers van de inloop die sinds kort gebruik maken van de Huiskamer als ontmoetingsplaats. 

Eenzaamheid signaleren en tegengaan
Het is zo belangrijk dat dit soort initiatieven er zijn om eenzaamheid tegen te gaan.” Wethouder Van Wakeren: “Vanaf oktober 2021 richt ‘Wij Samen Hengelo’ zich op het signaleren, voorkomen én verminderen van eenzaamheid onder Hengeloërs. Het is zo belangrijk dat dit soort initiatieven er zijn. Wijkracht haakt perfect in op de diverse doelgroepen en hun behoeften. Het was goed om daarmee actief kennis te maken.”

Ankie Klein Gebbink, ouderconsulent van Wijkracht was blij met de aandacht van de wethouder. “Onze deelnemers vinden het een eer dat hij vanmiddag actief deelneemt en met ze in gesprek gaat. De AVEM groep is een ontmoetingsgroep voor ouderen die Turks, Suryoyo of Arabisch spreken. Deelname aan een AVEM-ontmoetingsgroep helpt om sociale contacten op te bouwen en te behouden. Daarnaast bespreken we actuele zaken en geven we voorlichting.

 
Ik had het zitdansen iets makkelijker ingeschat", zegt Wethouder Van Wakeren lachend. “Dat is best nog wel intensief. Goed dat de ouderen samen zo actief zijn, goed voor hun lijf en de sociale contacten. Ik hoorde ook alleen maar enthousiaste verhalen." De wethouder ging ook in gesprek met deelnemers aan het nieuwe initiatief: de Huiskamer. Dit is een vrij toegankelijke ontmoetingsplek voor ouderen en mensen met een licht verstandelijke beperking. Naast het contact met elkaar worden ze geïnspireerd om deel te nemen aan activiteiten. “Wanneer mensen mee blijven doen, iets om handen hebben en onder de mensen zijn, kunnen we problemen zoals eenzaamheid beter voorkomen”, aldus Wethouder Van Wakeren. 
 
Wensboom 
Vanuit het initiatief van Rabobank Centraal Twente en WISH3 wordt ieder jaar in december een wensboom geplaatst die wordt versierd door mensen met een beperking. In samenwerking met Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), worden vervolgens wensen vervuld voor de inwoners van en rondom Hengelo. 
 

Mijn vraag of opmerking...