Nieuws

Taalpunt Hengelo gecertificeerd

Wethouder Jacqueline Freriksen heeft het kwaliteitscertificaat van het CBCT uitgereikt aan Taalpunt Hengelo. Met de certificering wordt nog duidelijker wat voor belangrijke schakel Het Taalpunt is.

Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden zijn essentieel om mee te kunnen doen in de snel veranderende samenleving, maar zijn niet altijd vanzelfsprekend. Het Taalpunt zet zich samen met partners Bibliotheek Hengelo, sociaal werkorganisatie Wijkracht, ROC van Twente, Stichting Lezen en Schrijven en de gemeente Hengelo in om een grote groep in de samenleving hierbij te helpen.

Al sinds 2012 zet het Taalpunt Hengelo zich in voor de aanpak van laaggeletterdheid. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor lage basisvaardigheden, niet alleen voor nieuwkomers maar ook voor autochtonen. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en digitale vaardigheden. Dat is ongeveer 1 op de 6 Nederlanders. Meer dan de helft heeft Nederlands als moedertaal. Iets meer dan de helft (57%) heeft een betaalde baan. In Hengelo ligt het percentage laaggeletterden tussen de 5 en 8%.

De certificering

Alle Taalpunten in Nederland worden vóór 2024 beoordeeld op de kwaliteit van dienstverlening en de toekomstbestendigheid van hun organisatie. De onafhankelijke Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) voert deze toets uit. Het Taalpunt Hengelo blijft zich na de certificering ontwikkelen. Het Taalpunt gaat nog nauwer samenwerken en wil een grotere doelgroep bedienen.

Wethouder Participatiewet Jacqueline Freriksen is blij met de certificering. ‘Ik ben enorm trots op Het Taalpunt en haar partners. Al jaren wordt er gezorgd voor een goede begeleiding van de doelgroep. Dit zorgt ervoor dat zij zich beter kunnen redden in de samenleving en voor een startkwalificatie op de arbeidsmarkt. De certificering laat zien hoe belangrijk Taalpunten in Nederland zijn.’

Mijn vraag of opmerking...